Minne matkaa hallinto ja miltä digi tuntuu?

18.3.2016

Outi Ryyppö ja Mikko Saarinen kertoivat aluehallintouudistuksesta.
Pardian puheenjohtaja Niko SImola selvitti Kilpailukyky-sopimuksen kiemuroita.
Heli Vuohelainen avasi digitalisaatiota.

ProUnionin luottamusmiesten ajankohtaispäivät 16.-17.3. keskittyivät aluehallinnon ympärille. Muutoksen keskiössä aluehallintouudistus ja sen heijastumat keskusvirastoihin. Ja sitten kokeilimme testillä, miltä digi tuntuu.

Keskiviikkona saimme kuulla uusimmat terveiset Aluehallintouudistuksen valmistelusta. Kehitysjohtaja Outi Ryyppö työ- ja elinkeinoministeriöstä ja neuvotteleva virkamies Mikko Saarinen valtiovarainministeriöstä valottivat valmistelun suuntaa ministeri Tarastin selvityksen ja ehdotusten jälkeen. Aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten tehtävien uudelleen järjestäminen viritti innokasta keskustelua. Maakuntahallinnon lakiluonnosten on tarkoitus tulla lausunnolle huhtikuussa. Mieleen hiipi epäilys, onko vauhti liian kova ja ehtiikö päätöksiä syntyä tässä aikataulussa. Lisätietoja: http://alueuudistus.fi/etusivu

Liikennekaari on osa hallituksen kärkihanketta, jossa rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö. Hankkeella toteutetaan myös hallituksen norminpurun kärkihanketta. Liikennekaaresta alustivat hallitusneuvos Maija Ahokas ja ylitarkastaja Susanna Metsälampi liikenne- ja viestintäministeriöstä. Liikennemarkkinoiden sääntely kootaan yhtenäiseksi liikennekaareksi. Tavoitteena on edistää uusien palvelumallien syntymistä ja näin vastata entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin. Mitä tämä tarkoittaa nykyiselle hallintorakenteelle, siihen ei saatu vielä vastausta.
Lisätietoja: http://www.lvm.fi/liikennekaari

Maistraattien tilannetta esitteli neuvotteleva virkamies Jaana Salmi valtiovarainministeriöstä. Pieniä ja suuria muutoksia on menossa, mutta organisaatiouudistuksesta ei ole vielä linjauksia. Voi vai arvailla, liitetäänkö maistraattien mahdollinen organisaatiouudistus aluehallintouudistuksen valmisteluun ja jos liitetään, millä tavalla tämä tapahtuu.

Ensimmäisen päivän päätti Pardian puheenjohtaja Niko Simola. Kuulimme jännitysnäytelmän Yhteiskuntasopimus – Kilpailukykysopimus viidennen näytöksen vaiheista. Edelleenkin jäi ilmaan leijumaan kysymys: viides kerta toden sanoo?

Torstaina uppouduimme digitalisaatioon. Aiheeseen meidät johdatti asiantuntija Heli Vuohelainen Tiekestä (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry). Tiviittorilla - osaamisen arvioinnin työkalulla teimme osallistujille testin tietotyön taidoista. Nyt se on testattu ja toteen näytetty! Osallistujajoukon tietotyön taidot ovat hyvällä tasolla. Hyvä me! Lisätietoja: http://www.tieke.fi/display/Etusivu/TIEKE

Iltapäivällä pohdimme henkilöstön asemaa aluehallintouudistuksessa. Pardian neuvottelujohtaja Harri Siren alusti Pardian palkkausjärjestelmähankkeesta ja kokosimme palkkausjärjestelmien ja palkitsemisen kehittämisajatuksia ryhmätöinä.

Päivitetty: 2019