Tasa-arvon tulevaisuutta pohdittiin, mutta konkreettisia toimenpiteitä ei esitetty

10.2.2015

Politiikot rivissä Schymanin ripissä.
Päivän pulma: naisen euro vai metsän anti?

Finlandia-talolla järjestettiin 4.2. Tasa-arvon tulevaisuutta tehdään nyt -seminaari, johon myös maamme ykkösrivin poliitikot toivat näkemystään. Tilaisuuden avasi tasa-arvoasioista vastaava ministeri Susanna Huovinen. Juontaja Susanna Ginmanin tasa-arvotentissä oli edustajat kahdeksasta eri puolueesta: Paavo Arhinmäki (Vas.), Anna-Maja Henriksson (RKP), Jouko Jääskeläinen (KD), Antti Kaikkonen (Kesk.), Ville Niinistö (Vihr.), Antti Rinne (SDP), Laura Räty (Kok.), Maria Tolppanen (PS). Poliitikot pohtivat, miten edistää tasa-arvoa tulevalla hallituskaudella. Kaikilla oli halu edistää tasa-arvoa, mutta konkreettista keinovalikoimaa ei löytynyt. Mm. perhevapaan jakaminen 6 + 6 + 6 –mallilla jakoi mielipiteet ja nosti esiin epäilyjä.

EU:n tasa-arvopolitiikan tulevaisuuden näkymistä alusti Salla Saastamoinen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspolitiikasta vastaava johtaja, Euroopan komissiosta. Saastamoinen kertoi, että uusimpien tutkimusten mukaan Euroopan unionin alueella naiset työskentelevät 60 h/vk ja miehet 50 h/vk, mutta palkkatyötä naisen työstä on 34 h/vk ja miesten työstö 41 h/vk. Nykytoimenpiteillä palkkatasa-arvon saavuttaminen kestää 70 vuotta.

Seminaarissa oli vierailijana Gudrun Schyman, Feministiskt Initiativ -puolueen puheenjohtaja Ruotsista. Schymanilla on lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus Ruotsin parlamentista. Schymanin mukaan Suomen politiikkojen näkemykset olivat paneelissa tavanomaisia: kaikki kannattivat hyviä tavoitteita, mutta yhdelläkään ei ollut esittää varsinaisia toimenpiteitä, saati kärkitavoitteita tulevaan vaaliohjelmaan. Tasa-arvon hidas edistyminen selitetään usein hitaasti muuttuvilla asenteilla. Schyman katsoi, että yhteiskunnan rakenteita muuttamalla ja valtaa uudelleen jakamalla päästään tavoitteeseen, mutta nämä perustavaa laatua olevat kysymykset ovat edelleen ratkaisematta.

Tilaisuuden järjesti STM/Tasa-arvoyksikkö. Tilaisuus löytyy tallenteena linkistä: http://www.stm.fi/vireilla/seminaarit_ja_tapahtumat/tasa_arvo

Päivitetty: 2019