Liittoviikko ilahdutti

5.9.2014

ProUnionin asiamies Leena ja puheenjohtaja Sari yrittävät saada Rovaniemellä uuden jäsenen. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että körilas oli ennättänyt eläkeikään. Samaa ei voi sanoa Trafin henkilöstöstä. Virasto saa onnitella itseään, kun on onnistunut rekrytoimaan nuoria osaajia talon täydeltä.

Kuluneella viikolla on STTK yhdessä jäsenliittojensa kanssa vienyt eteenpäin viestiä reilun työelämän ja ammattiliittoon kuulumisen tärkeydestä. Pardian viimeinen yhteinen tempaus oli perjantaina aamutuimaan Helsingissä Pasilan asemalla. Töihin kiirehtineet ihmiset ottivat hymyssä suin vastaan "reilu työ kuuluu kaikille"-toivotukset.

ProUnionin omat tilaisuudet  keskittyivät tällä kertaa Ouluun ja Rovaniemelle. Tosin viikko käynnistyi jo maanantaina Helsingissä aamukahveilla Liikenteen turvallisuusvirastossa.

Oulussa järjestettiin keskiviikona työpaikkatapaamiset aluehallinnon (AVI, ELY, maistraatti) ja maakunta-arkiston väelle. Illalla syötiin porukalla "Perioululainen kummitusillallinen" ja kuultiin huimia tarinoita menneiden aikojen suurista oululaisista, jotka vaeltavat keskuudessamme edelleen. Pitäkää silmät ja korvat auki Oulussa liikkuessanne! Joku jäsen etukäteen epäili, että illalinen on kuviteltava lautaselle näinä taloudellisesti kovina aikoina, mutta vielä riitti pötyä pöydässä.

Rovaniemellä torstaiaamu aloitettiin Liikenteen turvallisuusvirastossa (Trafi). Sieltä riennettiin aluehallinnon (AVI, ELY, maistraatti) tapaamiseen ja työpäivä päätettiin Hallinnon kehittämikeskuksessa (Haltik). Illalla nautittiin sielun ja ruumiin ravintoa Kulttuurikeskus Korundissa.

Tilaisuudet tarjosivat samalla paikkakunnalla eri virastoissa työskenteleville jäsenille mahdollisuuden tutusta toisiinsa. Yhteisissä keskusteluissa ajatuksia vaihdettiin mm. virastojen taloudellista tilanteesta, eläkeneuvotteluista sekä käynnissä olevista ja tulevista hallinnonuudistuksista, joille ei näy loppua. Työn iloa nakertaa vuoden 2015 valtion talousarvioesitykseen sisältyvien toimintamäärärahojen lisäleikkausten laukaisema huoli lomautuksista ja irtisanomisista yhä useammassa virastossa.

Jäsenten viesti edunvalvojille ja eduskunnalle on selvä. Hallinnon on pysyttävä ajassa mukana ja uudistuttava, mutta valtion sisäiset työmarkkinat on saatava kuntoon. Lähivuosina henkilöstön poistuma on niin  suuri, ettei yhtään irtisanomista tuotannollisista tai taloudellisista syistä  tarvita.

Toinen joka paikassa esille nouseva asia on työssä jaksaminen. Parhaimmillaan työyhteisö on enemmän kuin osiensa summa. Hyvää tulosta syntyy vain, jos jokainen työyhteisön jäsen pysyy kyydissä mukana. Reiluun työhön kuluu sellainen kuorma mielekästä työtä, josta ihminen kohtuudella kykenee selviämään. Työnteon muotojen kehittämisessä on paljon yhdessä uudistettavaa  (työtavat, työnjako, työajat, osaamisen ylläpito jne.), jotta työn imu kannattelee meitä eteenpäin.

Videoyhteydet ovat oiva väline myös työpaikkatapaamisten järjestelyissä. Niiden välityksellä mukaan saatiin porukkaa ainakin Kajaanista, Kemistä ja Ylivieskasta.

Oulussa ja Rovaniemellä tavattiin myös virastojen johtoa. Vuoropuhelu työantajan kanssa on tärkeää ja keskustelut myös tällä kertaa hedelmällisiä.

Viikonloppuna vielä jatketaan liittoviikon teemoilla: Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin väki suunnistaa koulutus- ja tutustumismatkalle Tallinnaan. Reissusta lisää eri tarinassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitetty: 2019