Eteenpäin, sanoi tonttu lumessa

20.12.2018

Nämä tontut vilistävät Pohjois-Karjalassa. Ja yksi heistä vilahtelee vähän päästä ProUnionin toimistolla varmistamassa, että kilttinä pysytään.

Tapahtumarikas edunvalvontavuosi on lopuillaan. Iän karttuessa tuntuu kuin vuodet livahtaisivat ohi aina vain kiihtyvällä vauhdilla. Onneksi vuodenkiertoon kuuluu edelleen suvantovaiheita, joissa pysähtyminen on mahdollista. Vuodenvaihteen juhlapyhät ovat paras lahja mitä toivoa saattaa.

Olemme ottaneet rohkeasti askeleen uuteen. Siitä olen ProUnionin väistyvänä puheenjohtajana ylpeä. Vuoden alusta Ammattiliitto Pron jäsenyys tarjoaa paljon uusi mahdollisuuksia, mutta samalla voimme säilyttää tärkeimmän osan tuttua ja turvallista. ProUnionin toimintaa jatkuu työpaikoilla entisellään ja nykyiset toimijat ovat jäsenten tukena. Sari ja Leena alias Liitto-orava ja Työmyyrä siirtyvät Pron palkkalistoille sopimusalavastaavina jäseniä ja työpaikkojen henkilöstön edustajia palvelemaan. Aluksi näkyvin muutos on sähköpostiosoitteen muuttuminen. Muistakaa lähettää jatkossa posti muodossa etunimi.sukunimi@proliitto.fi. Puhelinnumerot säilyvät ennallaan. Fyysisesti siirrymme työskentelemään Pron toimitaloon Ruoholahteen. Toimistossa emme tule pysymään, vaan jäsenten työpaikoille kirmaamme aina, kun se on mahdollista.

Edunvalvonnassa ilonaiheita on ollut palkkakehityksen kääntyminen positiiviseen suuntaan. Neuvottelevat luottamusmiehet ovat tehneet virastoissa hyvää työtä ja pitäneet virastoeräneuvotteluissa jämerästi omiensa puolia. Erityisesti palkkaedunvalvonnassa on väliä mihin liittoon kuuluu, kun korotusvarallisuuden käytöstä ja kohdentamisesta päätetään. Myönteistä on palkkausjärjestelmien syntyminen Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ja Luonnonvarakeskukseen. Sen sijaan Valtorissa on ollut vaikeaa ja Opetushallituksessa paljon työtä jäljellä. Uudenvuoden toiveena voi työnantajalle heittää ratkaisujen avaimien hakemisen koko viraston henkilöstö ja tehtäväkenttä huomioivalla tavalla. Yksisilmäisellä työnantajapolitiikalla ei neuvottelutulosta synny.

Vuoden alussa toimintansa käynnistää monta uutta työnantajavirastoa esim. Ruokavirasto ja Traficom. Olen iloinen, että uusien kokonaisuuksien valmistelutyössä on edetty varsin hyvässä hengessä. Vaikka virastotason sopimusten valmistelu on kesken, ollaan hyvällä mallilla. Jäseniä siirtyy työnantajalta toiselle, mutta ProUnionin luottamusmiehiin voi ottaa heti yhteyttä, kun joku asia muutoksessa askarruttaa. Luottamusmiehet ovat olleet valmistelussa aktiivisesti mukana ja ottavat kopin huolista tarpeen vaatiessa.

Liikenteenohjauskonsernin rakentuminen on oma lukunsa. Valitettavasti henkilöstön kannalta tärkeitä asioita päästään valmistelemaan todenteolla vasta, kun työnantajan järjestäytyminen on tapahtunut. Onneksi siirtyminen tapahtuu liikkeenluovutuksen periaatteella, jolloin voimassaoleva valtion virka- ja työehtosopimus on turvana ja meillä on hyvin aikaa työehtosopimusneuvotteluihin.  

Maakuntauudistus seisoo eduskunnassa, joka pitää ELY-keskusten, KEHA-keskuksen ja aluehallintovirastojen jäsenet epävarmuudessa. On asioita joille ei mitään mahda ja silloin on parasta keskittyä oman työn tekemiseen. Digi- ja väestötietoviraston valmistelu sen sijaa eteen aikataulussa ja suunnitellulla tavalla, koska sitä ei ole kytketty maakuntauudistukseen. Onneksi.  

Jäsentoiminnassa vuoden kohokohta oli toukokuun jäsenristeily Tukholmaan, joka oli menestys osallistujamäärältään ja tunnelmaltaan. Kivaa on ollut myös nähdä alueellisen jäsentoiminnan virinneen erityisesti kuluvana syksynä eri puolilla maata. Iso kiitos kuuluu kaikille tapahtumien järjestäjille. Olette aarteita.

Työpaikkojen henkilöstönedustajien lisäksi kuluvana vuonna on urakoinut ProUnionin valtuusto ja hallitus. Kauaskantoisia päätöksiä voidaan tehdä perusteellisella valmistelulla ja asiaan paneutumisella. Askelten ottaminen ei pelota, kun on varma, että on yhdessä valittu oikea tie. Valintoihin ovat luottaneet jäsenemme, koska Prohon siirrymme yhtä jalkaa. Kiitos teille.

Itselleni vuodenvaihe merkitsee yhden aikakauden päättymistä. Olen toiminut vuodesta 2000 liiton puheenjohtajana: suurimman osan työurastani. Olen kiitollinen ja etuoikeutettu, koska olen saanut tehdä työtä, josta nautin ja koen tärkeäksi. Mikä parasta: tutustunut valtavaan määrään hienoja ihmisiä. Rooli muuttuu, mutta työ jatkuu.

Puheenjohtajan tehtävät jätän hyvillä mielin ProUnionin varapuheenjohtajan Aila Järveläisen osaaviin käsiin. Hän hoitaa pestiä ensi syksyn valtuuston kokoukseen saakka. Te valitsette uuden valtuuston ja se taas yhdistykselle uuden johdon. Ailalla on apuna sihteeri Henna Thorman ja tiedottaja Merja Kähkönen.

Joulutervehdysten sijaan olemme aiempien vuosien tapaan tehneet pienen lahjoituksen Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKille. Reilu työ ja järjestäytymisoikeudet ympäri maailmaa ovat paras turva myös suomalaiselle työlle.

Jouluiloa ja Hyvää Uutta Vuotta Kaikille!

Sari

Varapuheenjohtaja Ailan tervehdys,

Uusi vuosi tuo ProUnionille yhdistyksenä muutoksia. Olemme jatkossa osana paljon suurempaa liittoa kuin aikaisemmin. Meistä tulee monien muiden pardialaisten yhdistysten kanssa Ammattiliitto Pron jäseniä. Omassa elämässänikin tämä tietää muutoksia, koska ProUnionin puheenjohtajan tehtävät siirtyvät varapuheenjohtajan hoidettavaksi.

Otan tehtävän vastaan nöyrin ja avoimin mielin ja luottaen ProUnionin hallituksen tukeen. Meillä on jatkossakin käytettävissä kaikissa edunvalvontaan ja sopimusneuvottelutoimintaan liittyvissä kysymyksissä samat ammattilaiset kuin ennenkin. Sari ja Leena jatkavat tiivistä yhteistyötä niin ProUnionin hallituksen kuin henkilöstönedustajiemmekin kanssa.

Normaalin yhdistystoiminnan lisäksi ProUnionin tehtävä on jäsentemme työpaikkatoiminnan mahdollistaminen ja henkilöstönedustajiemme sekä työpaikka-aktiiviemme tukeminen. Tiedottamme kotisivullamme sekä somessa jäseniämme koskevista ajankohtaisista asioista yhdistystoiminnan osalta. Edunvalvontaan liittyvää tiedottamista tulee jatkossa paljon suoraan Prosta. Työpaikkojen luottamusmies- ja työsuojelutoimijat jatkavat toimintaansa työpaikoilla kuten ennenkin.

Paljon säilyy ennallaan, mutta muutos tuo varmasti mukanaan uusia asioita. Suhtaudutaan muutokseen positiivisesti ja tutustutaan aktiivisesti Pron tarjoamiin palveluihin, esimerkiksi jäsenten ja henkilöstönedustajien koulutuksiin, erilaisiin jäsenetuihin sekä –tilaisuuksiin, joita Pron aluejohtokunnat järjestävät eri paikkakunnilla.

Ennen vuoden vaihdetta toivon teille kaikille kuitenkin glögin ja piparintuoksuista joulun ja rentouttavaa joulun aikaa.

Aila

Päivitetty: 2019