Ihanaa mustikkakesää!

21.6.2018

Näillä saa sormet ja suun siniseksi. Toisinaan myös vaatteet käyttökelvottomiksi.

Kulunut loppukevät syöpyy varmasti jokaisen mieleen. Lämpö helli meitä ennennäkemättömällä tavalla. Nyt sitten jännitetään riittääkö kesää varsinaisella lomakaudella. Suomalaista keskikesän Juhannusjuhlaa ei pilaa mikään ulkoinen seikka. Kaupungit tyhjenevät ja perinteiset menot voivat alkaa. Myös loma alkaa monella.

Kevät hurahti siivillä. Virastoissa on ahkeroitu virastoeräneuvotteluissa. Pääosin  jaossa ollut potti saatiin neuvoteltua hyvässä yhteisymmärryksessä. Kohdennus tehtiin useimmiten vaativuustason palkkoihin ja muutamassa virastossa korjattiin henkilökohtaisen työsuorituksen arviointijärjestelmää. Niissä virastoissa, joissa päädyttiin ns. perälautaan (jakamaan erä yleiskorotuksena), oli syy havaintojemme kukaan työnantajan peräänantamattomuus. Meille ei vaan käy kohdennus yksinomaan palkkataulukon yläpäähän tai yritys maksattaa normaalia tehtävien vaativuuden lisääntymistä virastoerillä. Muutamassa virastossa neuvottelut ovat kesken, koska haettiin ja saatiin jatkoaikaa (mm. ELY-keskukset). Monet palkkausjärjestelmistä ovat olleet käytössä 15 vuotta. On tultu tilanteeseen, jossa tarvittaisiin isoja rakenteellisia korjauksia viraston tehtävien ja toimintaympäristön muuttumisen vuoksi. Pienillä virastoerillä remontti ei yhdellä kertaa onnistu. On kyettävä sopimaan pitkäjänteinen suunnitelmaa, jolla korjaukset tehdään ja rahoitetaan. Tulemme paneutumaan asiaan yhdessä virastojen neuvottelijoiden kanssa tulevana syksynä. Kiitokset luottamusmiehille vuoden 2018 kierroksesta. Hoiditte neuvottelut antaumuksella ja omista jäsenistänne huolehtien.

Erityisen ilahduttavaa on ollut eteneminen nk. fuusiovirastojen palkkausjärjestelmien suhteen. Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) on jo sopimus. Mikä parasta järjestelmä käyttöönotossa ei tarvita siirtymäkautta, vaan se kyetään rahoittamaan yhden maksupäivän taktiikalla. No maksupäivää on toki odotettu rapiat viisi vuotta. Luonnonvarakeskuksessa on neuvottelutulos, jota paraikaa järjestöissä arvioidaan. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen neuvottelut ovat päässeet käyntiin. Kesäkuussa on saatu jo kaksi tarjousta työnantajalta, jotka eivät kuitenkaan ole vielä kelvanneet todellisen neuvottelun pohjaksi. Opetushallituksessa tarjouksen saaminen menee syksyyn, mutta toivossa eletään. Juna kulkee lopultakin.

Sote- ja maakuntauudistus on eduskunnan käsissä. Tällä hetkellä suurella kiinnostuksella seurataan millainen heijastusvaikutus vaikkapa aikataulumuutoksilla on käynnissä oleviin valtionhallinnon uudistuksiin: erityisesti Valtion lupa- ja valvontavirasto Luovan perustamiseen. Onneksi maa- ja metsätalousministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön virastouudistusten osalta ei yhtä syvää säädösteknistä kytkentää maakuntia koskevaan lainsäädäntöön ole. Edelleen odotus on, että Ruokavirastoa ja Liikenne- ja viestintävirasto pääsevät starttaamaan vuoden 2019 alusta. Pardia usein kuultavana eduskunnan valiokunnissa. Mukavaa on, että kevään aikana muutama valiokunta on halunnut kuulla myös uudistuksissa sisällä olevia luottamusmiehiä asiantuntijoina. ProUnionista kuultavana ovat olleet mm. Elintarviketurvallisuusviraston pääluottamusmies ja Liikenteen turvallisuusviraston pääluottamusmies. Sari Mäkilä ja Aila Järveläinen hoitivat hommansa tyylikkäästi.

ProUnionissa on pidetty itsestään selvänä, että maailmassa pärjää vain silmät ja korvat auki kulkien. Avaimenreistä kurkistelevan maailmankuva on kapea. Virkamies- ja toimihenkilöjärjestöt ovat syntyneet sodanjälkeisten työmarkkinoiden edunvalvonnan tarpeisiin vastaamaan. Viimeistään nyt on rohkeiden ratkaisujen aika. Puolittaiset uudistukset eivät riitä. Tarvitaan uusia edunvalvontapalveluja vastaamaan työn murrokseen ja lisää joukkovoimaa. STTKlaiset Ammattiliitto Pro ja Pardia ovat käynnistäneet prosessin, jonka kunnianhimoinen tavoite on yhdistyminen vuoden 2019 alusta. ProUnioni on vahvasti valmistelussa mukana, koska sikaa säkissä emme osta. Ratkaisun Ammattiliitto Pron jäsenyyden hakemisesta tekee ProUnionin valtuusto 8.11.2018. Sitä ennen Liitto-orava ja Työmyyrä kiertävät työpaikoilla ympärimaata niin paljon kuin aika antaa myöten. Päätös suuntaan tai toiseen syntyy vuoropuhelussa jäsenten kanssa. Syksyn kierroksesta (paikkakunnista ja ajankohdista) tullaan tiedottamaan elokuun alussa.      

Edunvalvonta ja työpaikkatason toiminta ei ole pelkkiä sopimuksia ja remonttia odottavia järjestörakenteita. Se koostuu lukemattomista asioista/tilanteista/ongelmista, joissa neuvotaan, tuetaan, ohjataan ja opastetaan toinen toisiamme. Ja löydetään ratkaisuja yhdessä. Sitä varten yhteisöt ovat. Paljon arkista tekemistä, josta ei saa suuria otsikoita.

Kevään ehdoton hitti oli ProUnionin jäsenristeily Tukholmaan. Mukana olleet antoivat hyvän palautteen, joka oli suurenmoinen kiitos kaikille tapahtuman järjestelyihin osallistuneille. Mutta suurin ansio onnistumisesta kuului iloiselle porukalle, joka otti yhdessäolosta kaiken irti. Rehellisesti: ihana toukokuun sää teki ihmeitään. Veti väkisin hymyyn.

Lämmin toukokuu on saanut luonnon toimimaan pikakelauksella. Juhannusruusut ja sireenit ovat kukkineet aikoja sitten. Nyt jännitetään marjojen ja muun sadon puolesta. Juhannusyönä on pistettävä sadetanssiksi, jos vettä ei saada kunnolla ensi yönä.  

Liitto-oravan vävy ei ymmärrä suomalaista intoa tunkea mustikkaa joka paikkaan. Huomasin, että vielä on monta maakuntien perinneherkkua hänelle tarjoamatta: Hämeen mustikkapöperö, Savon mustikkakukko ja Karjalan mustikkamöllö. Anopitko ilkeitä?

Ihanaa mustikkakesää toivottelevat Liitto-orava ja Työmyyrä

Päivitetty: 2019