Onnistunut pikkujoulureissu Tuuriin

20.11.2017

Ilmielävä Vesa Keskinen Palkeiden naisten ympäröimänä.

Marraskuisen viikonlopun koiranilma ei onnistunut pilaamaan ProUnionin retkeläisten tunnelmaa. Kun Tuurin seisakkeella hyppää kiskobussista ulos ja näkee Keskisen kyläkaupan korean julkisivun, alkaa jännittyneenä odottamaan millainen toinen todellisuus sisällä avautuu. Vesa Keskisellä ei toden totta ole rohkeutta puuttunut omaa unelmaansa toteuttaessaan. Sievoinen summa jäi tältäkin porukalta Tuurin kylän ostosparatiisiin.

Ammattijärjestön reissulla ei asialta säästytä. Tukkimiehen kaloritarpeen tyydyttäneen lounaan jälkeen ei päivätorkuille päästetty. Yli 80 kuulijaa pohti iltapäivän myönteisen ajattelun mahdollisuuksia työilmapiirin kehittämisessä. Ratkaisukeskeiseen ja myönteisten asioiden tunnistamiseen perustuvaa toimintamallia ja tapaa ajatella markkinoi monitoimija, terapeutti, työnohjaaja Pasi Vallivuori.

Monet organisaatiot ovat ongelmakeskeisiä. Märehditään asioita, joihin ei itseasiassa voida vaikuttaa tai joihin ei ole päätäntävaltaa, kun sen sijaan pitäisi etsiä ratkaisuja asioihin, joihin itse voidaan vaikuttaa. Mitä jos syyllisten etsinnän sijasta käytettäisiin vahvuuksia, joita jokaisesta löytyy? Musta piste näyttää katoavan kuin itsestään, kun sen ympäröi myönteisillä asioilla. Kun yhtä ongelmaa kohti löytää 4-5 hyvää asiaa, on homma hanskassa. Liika myönteisyys ei sekään ole hyväksi: hypettävä leijuminen karkottaa innovatiivisuuden ja tuottavuuden. Oikea-aikaisen puheeksi ottamisen opettelussa on lähes jokaisessa työyhteisössä kehittämistä ja helppoa se ei ole. Usein sen on kuitenkin ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Pasi antoi ajateltavaa myös ammattijärjestölle. Tutkimusten mukaan palkan hallitseva merkitys työmotivaation lähteenä on vähenemässä. Erityisesti nuorille ja asiantuntijatyötä tekeville liikkeellepaneva voima ovat esim. joustavat työajat. Työpaikalla pitää viihtyä ja kivaakin saa olla. Mikä ammattijärjestö uskaltaa uudistaa edunvalvonnan tavoitteensa ensimmäisenä?

Retkeläiset ovat jakaneet Facebookissa kuvia hotellihuoneista, joille pohjoismaisen designin ryhmissä ei löytyisi yhtään tykkääjää. Huhu kertoo, että illallisen jälkeen osa hujautti vielä jatkoille Ähtäriin (ei kuitenkaan eläinpuistoon). Vaihtelu selvästi virkistää. Mutta porilaiset vetivät pisimmän korren: saivat kainaloonsa itse isännän. Pikkuisen jäi Liitto-oravalle hampaankoloon. Täytyy tehdä toinen reissu Tuuriin.

Päivitetty: 2019