Kohti valoisampia aikoja

Ei niin auvoisaa

Kirjoitan tätä odottaessani STTK:n edustajiston toisen kokouspäivän alkamista. Eilinen kokouspäivä oli antoisa. Ilokseni myös edustajiston jäsenet esittivät vallitsevasta työmarkkinatilanteesta ja meidän kaikkien arkeen liittyvistä asioista paljon puheenvuoroja. Esillä olivat niin palkan riittävyys, työolosuhteet kuin Valtiovarainministeriön virkamiesten esittämä toive tuleville vuosille kohdennettavasta yhdeksän miljardin euron suuruisesta talouden tasapainottamisesta. Oman osansa puheenvuoroissa sai myös työsopimuskierroksen täysin jumissa oleva neuvottelukierros.

Puheenvuoroissa heijastui huoli, ehkä osin jopa pelko tulevasta. Lisäksi kuulimme Varman toimitusjohtajan Risto Murton esityksen aiheesta ”Puuttuva puoli miljoonaa”. Sekään ei antanut aihetta kovin positiivisiin kuvitelmiin tulevista ajoista ja edellytyksistämme hyvinvointivaltiomme toimintojen turvaamiseen. Esitys kiteytti hyvin väestörakenteeseemme liittyvät ongelmat. Syntyvyys on Suomessa kymmenessä vuodessa tippunut noin 45 000 lapseen. Lisäksi lapsettomuus keskittyy pelkän peruskoulutuksen varassa oleviin miehiin ja naisiin. Maahanmuuttokaan ei tätä väestörakennettamme koskevaa ongelmaa ratkaise, koska Ruotsin maahanmuuttajista tehdyn tutkimuksen perusteella Ruotsiin muuttaneista maahanmuuttajista puolet oli maassa vielä kolmen vuoden kuluttua.

Tilanne ei siis näytä kokonaisuutena kovin hyvältä suomalaisen palkansaajan kannalta. Tällä hetkellä meillä on sota Euroopassa. Inflaatio laukkaa ja välttämättömien hyödykkeiden kuten sähkön ja ruuan hinnat ovat osin jo ylittäneet kipurajan. Suomen syntyvyys on liian matala, eivätkä mahdolliset Suomeen uskaltautuvat maahanmuuttajatkaan tänne todennäköisesti jää, eli tulevista veronmaksajista tulee pula. Palkkaneuvottelut ovat jumissa ja palkat ovat jääneet jälkeen hintojen kehityksestä, eli nykyisen palkan ostovoima on laskenut kuin lehmän häntä. Vaalit ovat edessä ja tulevan eduskunnan ja hallituksen tehtäväksi tulee päättää, mistä leikataan ja kuinka paljon. Ei siis hyvältä näytä.

Tässäkö se oli?

Tämän synkistelyn jälkeen olen lähes mahdottoman tehtävän edessä, eli kuinka valaa uskoa huomiseen niin teille mahdollisille lukijoille kuin itsellenikin. Siis mikä kaikki on tässä maassa ja meillä työelämässä ja arjessa kuitenkin hyvin?

Suomessa vallitsee rauha ja meillä on luotettava vaalijärjestelmä ja äänioikeus sekä sananvapaus. Käyttämällä näitä oikeuksia me kaikki voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, mihin suuntaan yhteiskuntamme kehittyy. Työllisyysasteemme on noussut lähelle 75%:a ja useissa ammateissa on jopa pulaa työntekijöistä. Tämä tarkoittaa, että osalla aloista on nyt työntekijän markkinat. Työelämä on myös pandemian myötä muuttunut ainakin työn teon tapojen ja etätyön myötä aikaisempaa joustavammaksi. Työnantajat ovat havainneet, että työt tulevat hoidetuksi ilman fyysistä läsnäoloa ja on opittu luottamaan paremmin työntekijöihin.

Koulujärjestelmämme on tasa-arvoinen, eli maksuton koulutus on yhteiskuntaluokasta riippumatta mahdollinen ja opintotukijärjestelmä mahdollistaa opiskelun jatkamisen aina korkea-asteelle saakka perhetaustasta riippumatta. Tästä meidän on pidettävä kiinni jatkossakin ja säästöjen tekeminen koulutuksesta olisi kohtalokasta.

Paljon on siis hyvin isossa kuvassa ja meidän jokaisen lähiympäristössäkin. Itse olen nauttinut kauniista valkoisesta lumesta ja aidon talven tunnusta. Hienoa on myös ollut vetää yhdistystä tämä vuosi, tavata jäsentapahtumissa jäseniämme ja olla mukana vaikuttamassa niin Pron hallituksessa kuin STTK:kin hallituksessa. Se työ jatkuu ja uskon, että pystymme kehittämään kaikkien eri edunvalvonnan tasojen toimintaa tulevaisuudessakin. Rakenteisiin ei saa rakastua, jos ne eivät enää palvele toimintaa.

Katse eteen ja ylöspäin

ProUnionin osalta ensi vuosi on vaalivuosi, valitsemme uuden valtuuston ja hallituksen. Lisää tietoa ehdokasasettelusta tulee keväällä ja itse vaali toteutetaan kesälomien jälkeen. Nyt on kuitenkin jo hyvä hetki miettiä ehdolle lähtöä! Ensi vuonna tullaan lisäksi järjestämään työpaikan jäsentoiminnan järjestämiseen (Pro-vastaava) liittyviä koulutustilaisuuksia. Jos olet innostunut tapahtumien järjestämisestä, ilmiannan itsesi joko minulle tai Niina Rothille. Työpaikkojen jäsentoimintaan on ensi vuodelle kohdennettu varoja, eli nyt tarvitaan aktiiveja, jotka lähtevät toimintaa organisoimaan!

Lucian päivänä osuin television äärelle kuulemaan, mitä 1-luokkalaiset toivoivat joululta. Kovin monen toiveissa oli rauha, rakkaus ja ilo. Rehellisimmät toivoivat myös paljon lahjoja. Itse toivon myös rauhaa maailmaan, sähkön hintakattoa, syntyvyyden lisääntymistä (lapsissa on tulevaisuus) ja viimeisenä käynnissä oleviin virkaehtosopimusneuvotteluihin liittyen Valtion työmarkkinalaitokselta Valtion työntekijöiden ostovoiman turvaavaa palkankorotusesitystä.

Kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta ja onnellista joulua ja valoisampaa Uutta Vuotta!

Pron virkaehtoneuvonta päivystää kiireellisissä edunvalvonta-asioissa koko kesän kaikkina arkipäivinä puhelinnumerossa 09 1727 3442. Muut Pron palvelunumerot löytyvät oheisesta linkistä sivun alalaidasta.

Pro luottamusmies tai lakimies | Ammattiliitto Pro (proliitto.fi)

Aila Järveläinen                                                            

ProUnioni ry, puheenjohtaja