« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Kokousedustajat hoitivat hommansa tyylikkäästi Pardian edustajakokouksessa

23.11.2016

Sari Mäkilä puhujapöntössä.
Merja Reinikaisen puhenäyte pitäisi kuulla livenä. Hersyvää kieltä on ilo kuunnella.

ProUnionin kokousedustajat osallistuivat aktiivisesti keskusteluun vuoden 2017 toiminnan painopisteistä.

Kokousedustajien työnjako oli selkeä. ProUnionin ryhmäpuheenvuorot käyttivät Merja Reinikainen ja Sari Mäkilä. Helena Nurminen seurasi pöytäkirjantarkastajan roolissa kokousta herpaantumatta.

Merja Reinikainen  totesi, että toiminnan painopisteet ovat oikeansuuntaiset:

1) Henkilösötn aseman turvaaminen

2) Järjestöllisten kumppanuuksien selvittäminen

3) Uudet pardialaiset toimintatavat

Konkreettiset tulokset kuitenkin ratkaisevat. Pardia ei voi jahkailla. Esimerkiksi maakunnat perustetaan jo vuoden 2017 heinäkuun alusta. Muutos on pardialaisittain erittäin suuri. Yli 3000 pardialaista on siirtymässä tehtäviensä mukana maakuntiin. Kumppanuuksien synnyttämisessä tavoitteen on oltava kunnianhimoinen: Uuden toimijan synnyttäminen.

Reinikainen esitti ensimmäisen painopisteen otsikson muuttamista muotoon Jäsenen aseman turvaaminen. Edustajakokous hyväksyi muutosesityksen.

Sari Mäkilä nosti esille valtion palkkausjärjestelmän kehittämisen kasvavan paineen. Järjestelmän aito soveltaminen tökkii joka paikassa, koska rahaa ei ole. Erityisen hankala on uusien ja fuusiovirastojen palkkausjärjestelmien rahoitustilanne. Myös järjestöpuolella on keksittävä uusia luovia ratkaisuja. Selvittämisen arvoinen vaihtoehto on mm. koko valtionhallinnolle yhteisen henkilökohtaisen työsuorituksen arviointijärjestelmän kehittäminen. Se selkiyttäisi ja yksinkertaistaisi järjestelmää ja säästäisi työmäärää.  

Mäkilä otti esille myös maakuntien palkkaharmonisoinnin huikean mittakaavan. Hyvin alustavien arvioiden mukaan rahaa tarvitaan 70 -700 miljoonaa euroa riippuen siitä mihin tasoon harmonisointi tehdään. Tässä jos missä on julkisen sektorin järjestöillä yhteistyön paikka, totesi Sari.

Muutosturvan osalta hän toi huolena esiin erilaisten sisäisten ilmoittautumismenettelyjen ja määräämismenettelyjen lisääntymisen organisaatiomuutosten ja tehtäväjärjestelyjen yhteydessä. Erityisen hankala tilanne on, jos järjestelyihin yhdistyy myös irtisanomisiin tähtäävät yhteistoimintaneuvottelut. Virkamiehen oikeussuojakeinot ovat näissä tilanteissa olemattomat. Valtion rekrytointiohjeistus kaipaa tarkastelua. Palkkaturvaan liittyvät sopimuskirjaukset antavat suojan, mikäli käytössä on palkkausjärjestelmä. Jos vaativuustasoja ei ole määritelty ja ollaan euromääräisillä palkoilla, vuotaa palkkaturva pahan kerran. 

Mäkilä esitti painopistealueita kuvaavaan tekstiin täydennystä, jossa korostettiin liittolaisten ja kumppanuuksien hakemista mm. muista henkilöstöjärjestöistä sekä kansalaisjärjestöistä, joilla on samansuuntaisia tavoitteita. Myös tämän täydennyksen edustajakokous hyväksyi.

Hyvä, hyvä ProUnionin kokousedustajat. Homma hoidettiin erinomaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

 


31.3.2020 klo 12:36:52